eerder geplaatst 6 oktober 2010
Vakantie. Tijd om de voedselvoorziening voor vogels in onze tuin te verbeteren. De wachtrijen worden steeds langer. Als boomklever 1, 2, 3, 4 geweest zijn, volgen ongetelde kool- en pimpelmezen, maar halverwege is boomklever 1 alweer terug. Soms gooien langskomende kauwen de hele lijst door elkaar. Hoewel die erg blij zijn met het werk van de boomklevers 1-4: die gooien alles er uit wat geen zonnebloempit is, dus kunnen ze op de grond al aardig wat vinden. Ook de roodborst en de tortels waarderen dat.
Het voordeel van Zeist is dat de winkel van Vogelbescherming om de hoek zit. Behalve twee extra silo’s en verse pindacake met insekten neem ik een catalogus mee van de groothandel voor vogels, zoogdieren en insecten. Wie weet brengt-ie me op ideeën. Nou zeg, de silo Conqueror moet ik toch echt over het hoofd hebben gezien, zojuist; 90 cm hoog, daar kan 3 kilo in een keer in. Voor het hele Zeisterbos tegelijk.
Ik constateer dat vogelvoerders een Groot Probleem hebben. Grote Vogels, heet dat. Terwijl ik met verbazing en bewondering waarneem hoe kauwtjes hun best doen om al turnend een paar zaadjes te pikken, zijn anderen dat stadium voorbij. Of zijn ze er nog niet aan toe? In elk geval, er zijn allemaal mooie superkooien te vinden, die de silo afschermen voor Grote Vogels. Volgens de ene maat hoort ook de merel daar al bij, de meeste sluiten alleen tortels en kauwen buiten. En gaaien, eksters en kraaien natuurlijk, dat behoeft geen betoog. Kraaien deugen niet. Net zo min als meeuwen. Is er niet een partij die daar over gaat?
Een ander Groot Probleem is tegelijk Rood, de Rode Eekhoorn. Om die voor te zijn verkoopt de firma ook speciale Eekhoornvoederhuisjes: door het plexiglas zien vogels en eekhoorns het voer, maar alleen de eekhoorn is slim genoeg om het deksel op te tillen en er zijn eten uit te halen. Zo motiveer je hem om de vogels niet langer lastig te vallen. Knappe jongen toch! Ik denk even terug aan onze vakantie dit jaar; Zuid-Schotland was zo’n beetje het laatste gebied in Groot-Britannië waar de Rode Eekhoorn nog niet was verdreven door de Grijze Eekhoorn, en een aantal Red Squirrel Protection Officers, geholpen door lokale steungroepen, probeerden dat zo te houden. Misschien komen die nu ook in Nederland te hulp, als onderdeel van de Dierenpolitie! Helpen om het deksel van het voederbakje open te houden.
Maar goed, het kan altijd nog gekker. Ook de Specht, vooral de Grote Bonte, gaat zich te buiten aan baldadig gedrag: hij hakt de nestkastjes die bestemd zijn voor kleintjes open, zodat hij er ook in kan. En de anderen dus op zoek moeten naar nieuwe woonruimte. Speciaal voor de Specht is nu een kast op de markt met een miezerig klein gaatje, dat hij zelf op maat kan hakken. Doe-het-zelven voor Woodpeckers, zogezegd. Dan laten ze vast de rest met rust.
De uitsmijter echter is toch wel aan het slot van het boekje te vinden. Hebben we 57 soorten vogel-, vlinder-, egel-, padden-, eekhoornhuizen gezien (Toon Tellegen is er niets bij), stuit je op een plaatje van losse plankjes. ‘Bouwpakket voor mezen’. In het kader van de voortschrijdende evolutie leg je dit op het terras neer, waarna de mezen uit de buurt er hun eigen favoriete woning van maken? Of begrijp ik het goed, dat het bedoeling is dat opa dit met zijn kleinkinderen in elkaar timmert, ten bate van de mezen? ‘Twee linkerhanden is helemaal niet erg’, staat er, ‘want de gaten zijn al voorgeboord en de handleiding zit er bij.’ Dat zegt Ikea ook altijd. Arme mezen!